Piane
Temperatura si umiditatea imi afecteaza  pianul? - Bechstein Romania
1548
post-template-default,single,single-post,postid-1548,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.9,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Blog

Temperatura si umiditatea imi afecteaza  pianul?

  |   Noutăţi   |   No comment

Pianul D-vs. este realizat în principal din lemn, un material versatil și frumos, ideal pentru construcția de piane. Cu toate acestea, fiind fabricat din lemn, pianul D-vs. este puternic afectat de umiditate.Modificările sezoniere și chiar zilnice ale umidității determină umflarea și/sau micșorarea părților din lemn , afectând stabilitatea acordajului si a tuseului. Oscilatiile extreme în umiditate pot provoca în cele din urmă ca lemnul să se spargă și lipiturile articulațiilor să cedeze.

Si celelalte materiale din pianul D-vs. sunt, de asemenea, afectate de schimbările în conținutul de umiditate în aer. Cele mai multe piese din piele și pasle din mecanismul pianului isi pot schimba dimensiunea, afectând reglajele și frecare sau rigiditatea tuseului. Umiditatea foarte ridicată poate crea chiar condens pe piesele metalice, cum ar fi corzi, cuie de acordaj și alte piese metalice din interiorul instrumentului, eventual determinându-le să cedeze.

Cum afectează nivelul de umiditate reglajele pianului meu?

Umflarea și micșorarea placii de sunet a pianului reprezintă efectul cel mai rapid și mai vizibil al schimbării umidității. Placa de sunet, o foaie de lemn de aproximativ 7-10 mm grosime, este făcută cu o formă de coroană( sau ca o lentila).

Corzile trec peste placa de sunet și sunt conectate la acesta printr-o bucată de lemn numit calus. Coroana ascendentă a plăcii de sunet împinge calusul împotriva corzilor. Pe măsură ce nivelul de umiditate din placa de sunet crește în timpul perioadelor de umiditate relativă ridicată, coroana se extinde și împinge calusul mai apasat pe corzi. Corzile sunt presate in sus, iar acordajul pianului tinde sa creasca. Deoarece această extindere a coroanei placii de sunet este mai mare in  centrul placii de sunet decât pe margini, acordajul crește mai mult în octavele medii decât în extremitatile instrumentului (bass sau acut).
În timpul perioadelor de umiditate relativă scăzută, placa de sunet se micșorează, reducând coroana și scăzând presiunea asupra corzilor. Acordajul scade, din nou, cu cel mai mare efect observat în centrul claviaturii. Atunci când umiditatea relativă revine la nivelul anterior, acodajul mediu al tuturor corzilor va reveni la normal, deși acordajul exact al corzilor individuale va fi ușor modificat față de setările originale. Astfel, dar un pian va rămâne acordat, atâta vreme cât nivelul de umiditate relativ în aerul din jurul placii de sunet rămâne constant. Modificările de umiditate extreme necesită modificări mai mari în tensiunea corzilor pentru a readuce pianul în ton. Aceasta distruge echilibrul dintre tensiunea corzilor și placa de fonta a pianului, iar pianul  devine instabil.

Calusul asa cum arata in conditii de umiditate foarte scazuta si umiditate crescuta.

Ce este umiditatea relativă?

Lemnul se umflă și se micșorează ca urmare a schimbărilor în umiditatea relativă a aerului din jurul acestuia. Umiditatea relativă (UR) este cantitatea de umiditate conținută în aer, comparativ cu cantitatea maximă de umiditate pe care aerul o poate menține. Conținutul de umiditate al aerului este afectat de vreme, precum și de condițiile și activitățile din casă, în timp ce capacitatea de umplere a aerului variază în funcție de temperatură. O modalitate de a gândi despre UR este aerul care are  tendința de a absorbi sau de a elibera umezeala în împrejurimile sale.

Astfel, atunci când UR-ul aerului dintr-o cameră crește, umiditatea va avea tendința de a transfera de la aer la lemn și alte materiale absorbante din cameră. Atunci când UR-ul aerului scade, umiditatea va fi transferată din alte materiale înapoi în aer. UR-ul atmosferei se schimbă mereu in fiecare ora, și mai dramatic, cu anotimpurile. În consecință, piesele din lemn și pâslă din pian se schimbă în mod constant în timp ce absorb și eliberează umezeala.

Deoarece UR depinde de temperatura și de umiditatea aerului, nu este posibilă menținerea unei UR constanta prin controlarea numai a temperaturii camerei. De fapt, menținerea unei temperaturi uniforme în timp ce conținutul de umiditate variază va determina schimbarea Umidiatii Relative.

Ce se poate face pentru a minimiza problemele de umiditate?

Menținerea nivelului de umiditate în jurul pianului D-vs. cât mai constant posibil va ajuta să rămână în ton mai mult timp, previn fisurile  sau crapaturile pe cutia de rezonanta, slabirea cuielor de acordaj, și deslipirea articulatiilor.Prima și cea mai simplă măsură de precauție pe care o puteți lua este să vă poziționați pianul departe de zonele în care acesta ar fi expus la extreme de temperatură și umiditate, cum ar fi orificii de încălzire și răcire, sobe, uși și ferestre. Lumina directă a soarelui este deosebit de dăunătoare.

Dacă locuința dvs. nu este bine izolată, un perete interior este preferabil dacat un perete exterior. Controlul umidității în casă este un alt pas pe care îl puteți face pentru a vă păstra instrumentul in conditii optime. În cele mai multe zone ale țării, umiditatea relativă este foarte scăzută în timpul sezonului rece de iarnă și foarte ridicată în primăvară și vară. În alte zone aceste cicluri de umiditate sunt inversate. Oriunde locuiți, probabil că ați observat simptomele UR scăzute (șocuri de electricitate statică atunci când alunecați), precum și semnele de UR ridicate (senzatia de umezeala uși unflate si lipite etc).

Pentru a monitoriza modificările UR în locuința D-vs. vă recomandăm să achiziționați un higrometru de perete la prețuri moderate, disponibil de la majoritatea companiilor de furnizare de instrumente sau de la magazine de electronice.
Folosirea unui umidificator de cameră în timpul anotimpurilor uscate va ajuta într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, prea multă umiditate adăugată unei încăperi în timpul lunilor de iarnă poate cauza condensarea pe suprafețe reci, cum ar fi ferestrele, eventual cauzând mucegai, putregai și, în cazuri extreme, deteriorarea structurii clădirii. În timpul sezonului uscat este nevoie de umidificare. În cazul în care sezonul D-vs uscat  este iarnă, păstrarea umiditatii si incalzirii uniforme va ajuta. Cu toate acestea, situațiile umede de vară necesită sisteme mult mai elaborate de dezumidificare. Din nefericire, rareori este posibil să se controleze în mod adecvat umiditatea relativă a unui pian prin controlarea numai a mediului din încapere.
Un răspuns foarte practic și eficient la problemele de umiditate este instalarea unui sistem de control al umidității chiar în pian. Aceste sisteme sunt compuse din trei părți: un umidificator pentru adăugarea de umiditate în aer, un dezumidificator pentru eliminarea excesului de umiditate și o unitate de control care detectează UR-ul aerului în pian și activează sistemul pentru a adăuga sau pentru elimina umezeala după cum este necesar. Aceste sisteme sunt proiectate pentru a menține UR-ul aerului în pian la un nivel ideal de 42-45% umiditate. Componentele sunt instalate în interiorul unei pianine sau sub placa de sunet a unui pian. Ele sunt ușor de întreținut și pot fi instalate de tehnicianul de pian.

Cum îmi va pastra sitemul de control al umidității pianul?

Între timp nevoia de întreținere regulată a pianului va scadea iar controlul umidității va permite reglaje mai stabile prin reducerea modificărilor extreme ale pianului D-vs. pe parcursul anotimpurilor. Când pianul se află mai aproape de nivelul corect al acordaj-ului (A-440 HZ), tehnicianul D-vs. nu trebuie să efectueze un nou acordaj   înainte de reglajul fin. Astfel, un echilibru de forțe este menținut între corzi și cadrul pianului, permițând realizarea unor reglaje mai precise și mai stabile.
În plus, un mediu stabil va contribui la păstrarea pianului D-vs. de-a lungul anilor. Părțile din lemn, îmbinările lipite, piesele metalice și finisajul pianului vor dura mai mult dacă nu vor fi supuse unor schimbări excesive de umiditate. Menținerea unui mediu corect vă va păstra investiția pentru pian pentru o viață.

Umiditatea și clima

Umiditatea excesivă și schimbările extreme ale temperaturii sunt dușmanii pianului. Pianul este practic un instrument din lemn. Prea multă umiditate în aer va determina umflarea clapelor și a piselor din mecanism, ceea ce poate duce la dezlipirea și la lenevirea notelor. Paslele vor deveni, în timp, tari si grele, facand mecanica zgomotoasă si greu de controlat. Butucul de acordaj din lemn de esență tare stratificat în care sunt infiletate cuiele de acordaj, se va extinde, și apoi, în cazul în care atmosfera din jur redevine uscată, iar butucul de acordaj pierde o parte din umiditatea acestuia, se va contracta, provocând slabirea cuielor de acordaj, rezultând un pian instabil (nu sta in acordaj). Corzile de oțel vor rugini și vor distruge tonul instrumentului. Celelalte părți metalice vor, capata deasemenea rugină și eventual vor trebui înlocuite.

Nivelul ideal de umiditate pentru un pian este de aproximativ 45%. Deși este aproape imposibil să se mențină un anumit nivel de umiditate într-o casă, se pot lua anumite măsuri de precauție.Nu așezați pianul lângă o fereastră sau o ușă în care va fi expusă schimbărilor dramatice ale umidității exterioare. Nu așezați pianul lângă o conductă de aer condiționat / încălzire. Nu așezați pianul lângă un șemineu sau altă sursă de căldură, care va usca aerul.
Acest lucru ne aminteste si de cel de-al doilea inamic – o schimbare de temperatură extremă. Multe dintre lucrurile menționate mai sus se referă la schimbarea temperaturii, precum și la umiditate. În timp ce schimbările de umiditate vor modifica reglajele pianului, modificările de temperatură  vor invinge un pian -tonal – chiar mai repede. Nu localizați un pian în cazul în care va fi expus la lumina directă a soarelui.
Nu numai că lumina soarelui va distruge finisajul, dar pianul va ieși din ton  într-un timp incredibil de scurt. Plasarea unui pian pe un perete exterior este iarasi o varianta nu foarte fericita.Tehnicile de izolare și circulația aerului sunt  slabe, iar metodele de încălzire fac uneori ca pianul sa transpire (face condens) atunci când este plasat pe un perete exterior. Cu toate acestea, aparatele de aer  condiționat de astăzi, nu sunt atat de mult o problemă.

Protejarea împotriva umidității

O modalitate excelentă de rezolvare a problemei umidității este ca tehnicianul dvs. să instaleze un dez-umidificator pentru pian. Acest dispozitiv este alcătuit dintr-un tub lung din aluminiu care conține o rezistenta care se încălzește până la temperatura unei țevi de apă caldă și un umidificator care ransformă apa in umiditate in interiorul pianului.Când nivelul de umiditate depășește 45% este oprit când nivelul scade sub 40% el porneste din nou acest ciclu.  Întreaga unitate este instalată în interiorul mobilierului pianinei sau suspendată direct sub cutia de rezonanta a pianului. Consumul de energie este neglijabil, iar sistemul in sine va dura mai mulți ani. Un umidificator este de asemenea conectat la același sistem Umidificatorul nu este, în majoritatea cazurilor, absolut necesar.

Ar afecta pianul meu un climat extrem? Este climatul din Romania un climat care afecteaza pianele?

A. Da Romania este un exemplu excelent. Această climă oferă fluctuații mari (adesea sălbatice) în ceea ce privește temperatura și umiditatea. Pianele, sunt adesea asa cum regasim nivelurile de temperatură și umiditate.Ce este de facut?
1) Temperatura:

  • a) Localizați pianul pe un perete interior.
  • b) Păstrați pianul afară din lumina directă a soarelui.
  • c) Păstrați pianul departe de curenți, surse de căldură și fantele de aer condiționat.
  • d) Păstrați pianul pe cât posibil departe din orice șemineu sau sobă de lemn.Focul absoarbe umezeala din aer – și pianul tău – mai repede decât poți spune: Placa mea de sunet a crăpat!;

2) Umiditatea:

  • a) Păstrați pianul într-o încăpere inchisa, cu un umidificator special, care menține umiditatea camerei la 45% ( recomandarea producătorilor de piane) .
  • b) instalați un sistem de climatizare Piano Life Saver de la DAMPP-CHASER.  Consider că aceste sisteme sunt atât de importante pentru îngrijirea pianului în Europa sau zone similare.
  • c) Ori …… nu faceți nimic – doar rugați-vă!!!

Concluzia:
În mod ideal, un pian ar trebui păstrat într-o încăpere cu o temperatură de aproximativ 20°C (± 2 °C) și o umiditate relativă de aproximativ 50% (± 5%). Temperatura și umiditatea exacte nu sunt la fel de importante ca păstrarea cât mai puțin posibilă a fluctuațiilor. Unele piane reacționează diferit la condiții. Unele instrumente sunt cunoscute pentru ca au piese tratate cu rezistență la umiditate, în
încercarea de a evita unele probleme cu schimbările datorate umiditatii. Sistemul DAMPP-CHASER Humidifier este probabil cel mai bun sistem de stabilire a nivelurilor de umiditate în medii extreme.  Piano Service SRL  in Romania furnizează acest sistem pentru clienții noștri sau consultați tehnicianul local al instrumentului D-vs

Vă mulțumim pentru că ați citit pagina noastră de îngrijire a pianelor  din punct de vedere al umiditatii si temperaturii.

 

Beniamin Diaconu Tehnician piane

Material cules si redactat pentru a preintampina cele mai importante probleme legate de ingrijirea si mentenanta instrumentelor muzicale, in special piane si pianine.

No Comments

Post A Comment

Pentru a plasa comentariul este necesar să citiţi și să fiţi de acord cu "Termenii de confidenţialitate"
Prin acest formular vor fi colectate numele, adresa de e-mail și conţinutul mesajului. Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina noastră despre Politica de confidenţialitate.