Piane
Pian Digital sau acustic? - Bechstein Romania
1554
post-template-default,single,single-post,postid-1554,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,mac,qode-theme-ver-3.9,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,cookies-not-set
 

Blog

Pian Digital sau acustic?

  |   Noutăţi   |   No comment

Primul pas în achiziționarea unui pian este acela de a decide între cele două tipuri diferite – pianul acustic sau cel digital. Alegerea pianului potrivit nu este ușoară. Trebuie să te gândești la costuri, la sunet, la întreținere etc. Prin urmare, acest articol compară diferitele caracteristici ale pianelor digitale și acustice pentru a vă ajuta să luați o decizie.Pian acustic: mecanism și tipuriUn pian acustic. Are ciocane și corzi din oțel, care sunt închise de un mobilier din lemn. Clapele sunt conectate la ciocanele. Atunci când o clapa este apăsată, ciocanelul se mișcă și lovește corzile, si astfel are loc producerea sunetului.
Există două tipuri de piane acustice: Pianul și Pianina. Un pian mare care are un cadru de fonta și corzi care sunt asezate orizontal. Are un corp mai lung și ocupă astfel mai mult spațiu. O pianina are corzi care sunt asezate vertical. Este mult mai compacta decât pianul. Pianina se potrivește adesea confortabil în case sau apartamente și este deci o alegere mai convenabilă.

Pianul digital:

Este o versiune adaptată, mai modernă a corespondetului sau acustic. Produce sunete digitale (după cum sugerează și numele): când apăsați o clapa, difuzoarele electronice ale pianului vor reda înregistrări de înaltă calitate care au fost preluate anterior din piane acustice.

Există trei tipuri de piane digitale: pianul, pianina și pianul portabil. Pianul de dimensiuni mari are un sistem de sunet de o calitate ceva mai buna. Este, totuși, mai ieftin și oferit numai de anumiți producători. Ca și omologul său acustic, pianina digitala este folosita în mod obișnuit în case. Versiunile digitale și acustice au dimensiuni similare, însă versiunea digitală cântărește mai puțin. Pianul portabil este cel mai ușor dintre cele trei. Acesta vine cu un stand mai degrabă decât picioare. Clapele și exteriorul unui pian digital portabil sunt de obicei realizate din plastic.

Pian acustic vs. digital – ce este mai bun?

Sunetul

Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare este sunetul instrumentului. Nu este surprinzător că pianul acustic produce un sunet mai bun. Pianul acustic, după cum sa menționat anterior, produce un sunet când ciocanul lovește corzile. Vă oferă un sunet autentic, acustic, care are un ton mai cald și mai rezonant. De asemenea, aveți un control mai bun asupra articulării și tuseului notelor muzicale. Un pian digital, pe de altă parte, nu poate decât să imite sunetul pianului acustic. Sunetul său este un fișier digital și astfel nu permite aceleași nuanțe acustice. Cu toate acestea, un pian digital de ultimă generație ar putea să sune  ceva mai bine decât un pian acustic de joasă calitate.

Intretinerea

Un pian acustic necesită mai multă întreținere. Mobilierul din lemn, acordajele, ciocanele,  corzile de oțel sunt  destul de delicate si necesită o îngrijire corespunzătoare. Prin urmare, trebuie să aveți grijă de un pian acustic 1. Acordajul. Pentru a vă păstra pianul în ton, trebuie să fie reglat de aproximativ 1-2 ori pe an. Veți avea nevoie de asistența unui profesionist, ceea ce va crește cheltuielile. 2. Vulnerabilitatea la fluctuațiile de umiditate și temperatură. Lemnul și pâsla sunt foarte sensibile la schimbări mari de temperatură sau umiditate. Dacă nu se menține într-un mediu adecvat, componentele unui pian acustic ar putea fi afectate. (În mod ideal, pianul dvs. acustic trebuie păstrat într-un mediu cu o umiditate relativă cuprinsă între 45% și 60% și o temperatură constantă de aproximativ 20˚C(+/-2˚C) sau temperatura camerei). Un tehnician vă poate repara pianul la o  precizie optimă într-un proces mai amplu numit reglaje ale instrumentului, care de obicei implică ajustari  variind de la strangerea șuruburilor de la mecanism finisaje ale mecanismului sau sunetului  până la șlefuirea suprafeței mobilierului.

Versatilitate – utilitate și portabilitate 

Ceea ce pianului digital ii lipseste din punct de vedere al sunetului, compenseaza cu unele caracteristici suplimentare. Aceste caracteristici vă permit să utilizați pianul digital în mai multe moduri, făcându-l un instrument mai versatil:

  • Alte sunete ale instrumentului: Cu pianul digital, puteți produce sunete specifice oricarui instrument, de la un saxofon la vioara orga de biserica clavecin etc. Puteți să cantati cu diferite tipuri de sunet și să alegeți cel mai bine sunetul potrivit pentru muzică. Mai mult decât atât, puteți să începeți o pistă cu metronom și să cantati pe beat (metronom), ceea ce va transforma claviatura într-un mic ansamblu.
  • Înregistrare: pianul digital dispune este un port sau mai multe tipuri de conexiuni care conectează pianul la computer. Aceaste conexiuni vă permite să înregistrați și să stocați inregistrarea ca fișier digital. Acesta este un instrument foarte util, în special pentru compozitori, care își pot opera înregistrările cu software-uri.
  • Controlul volumului: Pianul digital vine cu un buton de volum și o ieșire pentru căști, permițându-vă să practicati oriunde, fără a deranja pe alții.
  • Portabil: pianele digitale diferă în funcție de tipuri și dimensiuni, dar toate sunt mai portabile decât omologii lor acustici. Majoritatea pianelor digitale pot fi mutate de o singură persoană maxim doua.

Sensibilitatea tuseului

Tuseul  unui pian digital și a unui pian acustic sunt  foarte diferite. Un motiv este greutatea clapelor.. În ceea ce privește pianele digitale, atingerea prea ușoară a clapelor  nu produce sunet. Unii producători de piane digitale au introdus clape mai grele, care imită greutatea clapelor acustice de pian. Uneori  pianiștii se îndepărtează de pianele digitale din cauza lipsei de sensibilitate la tuseu. Pianul acustic este mai sensibil la atingere. Forța și mișcarea degetelor determină tonul sunetului și puteți produce foarte multe si diferite nuanțe de sunet pe aceeași clapa. Dar pe pianul digital, deoarece sunetele produse sunt digitale, există un număr finit de nuante care pot fi produse. Cu alte cuvinte, chiar dacă ați cantat pe o clapa dar intr-o maniera diferita, sunetul ar putea fi același. Această limitare poate, la rândul său, să afecteze expresia muzicii D-vs.

Prețuri

În general, un pian acustic costă mai mult decât un pian digital. Un pian acustic cu înălțime medie ar putea costa între 1500 și 3000 de Euro second hand si de la 3000 euro in sus pentru un produs nou, în timp ce unul digital ar putea fi prețuit  de la 500-2000 de Euro. Este doar un exemplu. Variante pot fi foarte multe. Cu toate aceastea, valoarea de revânzare a unui pian digital este mult mai mică decât cea a unui pian acustic. Este dificil să se evalueze valoarea de revânzare, care depinde în mare măsură de model și de starea pianului. Dar un pian digital depreciază mult mai repede decât un pian acustic, deoarece multe modele noi și mai avansate de piane digitale sunt lansate în fiecare an. Prin urmare, în timp ce pianul acustic este mai costisitor, este o investiție mai bună pe termen lung.

Pedale

Un pian acustic vine cu trei pedale: pedala piano, pedala sostenuto și pedala de susținere. (Pedala de susținere este frecvent utilizată în toate genurile muzicii, în timp ce pedala piano și sostenuto nu sunt utilizate frecvent). Dar unele piane digitale vin doar cu o pedală de susținere, iar unele (în special pianele digitale portabile) nu vin cu orice. Desigur, puteți achiziționa o pedală de susținere separat, dar celelalte două pedale – sostenuto și pedala piano – nu sunt întotdeauna disponibile ca opțiune suplimentară. Prin urmare, este important să stiti dacă prezența pedalelor va aduce o diferență în experiența D-vs. de studiu.

Gen muzical

Pentru toți muzicienii clasici care sunt în dezvoltare, pianul acustic este  cel mai potrivit. În primul rând, sunetul acustic se potriveste mai  bine pentru muzica clasică dar si pentru orice alt gen de muzica. În al doilea rând, sensibilitatea la atingere a unui pian acustic vă permite să cantati  cu nuante și dinamică muzicala mult mai subtila, pe care muzica clasică o cere.Pentru cei care intenționează să se aventureze în Pop, Rock sau Funk, pianul digital ar putea fi o opțiune mai bună. Caracteristicile suplimentare ale pianului digital – cum ar fi alte sunete ale instrumentului și acompaniamentele cu tobe – vă pot completa experiența de cant. Culoarea puțin mai „digitală” a sunetului de pian se va potrivi, de asemenea, bine în aceste genuri de muzică.

Nivelul de competență

Un pian digital ar putea fi mai bun pentru incepatori, mai ales pentru autodidacti. Conectarea pianului digital la un calculator va deschide o mulțime de oportunități de învățare. Aveți posibilitatea să utilizați numeroasele software-uri de învățare disponibile pe calculatorul dvs. prin simpla sincronizare cu pianul digital. Unele piane digitale vin chiar cu aplicații integrate de învățare. Timp de practică și locație Dacă studiezi  târziu noaptea sau acasă unde membrii familiei D-vs. sunt întotdeauna ocupați cu lucrul, atunci ar trebui să vă luați în calcul si un pian digital. Pianele digitale vin cu butoane de volum și ieșiri pentru căști, astfel încât să puteți practica în tăcere și să fiți singura audiență a sesiunilor de practică.

 O a treia opțiune – pianul hibrid

Pianul hibrid este un membru relativ nou al familiei de pian. Este în esență o combinație a pianului acustic și digital. De fapt este un instrument acustic,  mecanismul  al unui pian acustic, dar poate produce si sunete digitale atunci când este activat. Pianul hibrid pare cel mai bun din ambele lumi – caracteristicile dorite atât ale pianului acustic cât și cele digitale sunt toate integrate într-un singur pian. Puteți să vă bucurați de sunetul acustic cald și să cantati cu o clapa mecanica, sau să treceți la modul digital și să vă bucurați de funcțiile sale.    Pianul hibrid poate fi alegerea ta. Totus un pian hibrid este mai scump decât pianul acustic. Un alt punct discutabil este calitatea sunetului.  Depinde de marca producatore a pianului hibrid. Marca si componentele, sistemul digital incoporat poate determina costul total al pianului hibrid.

Dar asta decizi numai si numai TU.

Concluzie

În acest articol, am comparat diferențele cheie dintre pianul acustic și cel digital, am discutat despre modul în care preferințele și obiceiurile tale personale ar afecta alegerea pianului și a introdus o soluție alternativă – pianul hibrid. Acum, sunteți gata să luați decizia finală. E bine să contemplăm la toate aceste caracteristici. Încercați însă să nu lăsați această decizie să vă țină prea mult timp pe drumul spre muzica.

Pianul acustic

  1. Un sunet autentic, cu multe posibilitati pentru expresii muzicale
  2. Necesita cel putin un acordaj pe an
  3. Necesita o plasare într-un mediu cu o temperatură și umiditate corespunzătoare
  4. Pretul –in general mai scump de 1500 euro
  5. Valoare de revanzare foarte ridicata (nu isi pierde valoarea decat dupa mult timp)
  6. Mecanismul pianului vă oferă un control mai bun asupra sunetelor și expresiilor muzicale
  7. Pedale –instrumentele clasice vin dotate cu trei pedale
  8. Portabilitatea- necesar 2-3 oameni pentru a muta acest instrument
  9. Energie electrica – Nu este necesar

Pianul digital

  1. Sunetul produs este de fap un eșantion de sunet, care ar putea părea ca omologul său acustic, dar nu este autentic.
  2. Nu necesita acodaj in schimb consuma energie electrica
  3. Nu necesita control din punct de vedere al temperaturii si umiditatii
  4. Pretul – mai scazut de 1500 euro
  5. Valoare de revanzare foarte scazuta ( valoarea scade drastic si in scurt timp)
  6. Pianul digital nu ofera acelas control foarte precis  si nu au aceeas sensibilitate la tuseu
  7. Nu toate pianele digitale vin cu pedale.
  8. Portabilitatea – necesar 1-2 oameni pentru a muta acest instrument
  9. Energie electrica –Este necesar

Va multumim ca ati citit recenzia acesta. Daca doriti sa intrati cu noi in contact este foarte simpu sau deasemenea daca vreti sa postati un comentariu o puteti face la rubica de comentarii mai jos in pagina.

 

Tehnician de piane (clasice si hibride)

 Diaconu Beniamin Tel  0744 847929

 

 

 

No Comments

Post A Comment

Pentru a plasa comentariul este necesar să citiţi și să fiţi de acord cu "Termenii de confidenţialitate"
Prin acest formular vor fi colectate numele, adresa de e-mail și conţinutul mesajului. Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina noastră despre Politica de confidenţialitate.